Wat is verticuteren en wanneer hoe je het?

Terug naar Nieuws
mos

Wat is verticuteren en wanneer hoe je het?

Voor mooi gras is het belangrijk om het verticuteren niet over te slaan. Je hebt vast wel vaker van de term gehoord, maar wat is het precies, wanneer moet je het doen en wat voor tools heb je ervoor nodig? We leggen het hier uit!

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van mos, gras en onkruid uit de bovenste viltlaag van het gazon. Dode mossen en grassen worden dan weggehaald. Door de wortels van mos en onkruid door te snijden, wordt voorkomen dat ze snel teruggroeien. Daarnaast wordt door verticuteren het gazon weer opengewerkt, zodat zuurstof, voedingsstoffen en water de wortels van het gras weer kunnen bereiken. Dit stimleert de groei van het gras.

Waarom is verticuteren belangrijk?

Elk gazon heeft te maken met viltvorming. Een viltlaag is op zich geen probleem, want een gazon heeft een dunne viltlaag nodig om zich te beschermen tegen verhitting en uitdroging. Maar een te dikke viltlaag zorgt ervoor dat er weinig lucht, licht en water bij de wortels kan komen. Dan verstikt het gazon langzaamaan. Door het gras te verticuteren krijg je een gezond gazon dat dicht van structuur is.

Hoe ontstaan mossen in het gazon?

Bij verticuteren worden mossen en onkruid in het gazon verwijderd. Maar hoe ontstaan die mossen dan? Mos groei het beste op plekken waar zo min mogelijk zon is, dus als er veel schaduw over het gazon valt. Andere oorzaken van mos kan zijn dat de grond te zuur is of dat het gras in het najaar te kort wordt gemaaid.

Meer weten over mos in het gras? Lees dan hier!

Wanneer kun je verticuteren?

Wil jij graag een mooie en gezonde grasmat? Zorg er dan voor dat er minimaal eens per jaar wordt geverticuteerd. De maanden maart en april zijn hiervoor de beste maanden. Het is belangrijk dat de bodemtemperatuur weer wat warmer is.

Heb je last van veel mos en onkruid? Dan kun je ervoor kiezen om ook in het najaar te verticuteren. De maanden augustus en september zijn dan de meest geschikte maanden. Dan is de grond nog wat warmer.

Let op! De bodemtemperatuur is van groot belang voor succesvol verticuteren. Zorg er daarom altijd voor dat de periode van nachtvorst voorbij is, of nog niet is begonnen als je gaat verticuteren.

Wanneer voor de eerste keer verticuteren?

Een pas aangelegd gazon heeft doorgaans drie jaar nodig om te groeien en resistent te worden. Daarom kun je het beste pas na de eerste drie jaar voor de eerste keer verticuteren zonder de jonge graswortels te beschadigen.

Is het gazon al heel vroeg dicht geworden? Dan kun je tijdens het tweede jaar al verticuteren.

Welke machines gebruik je bij verticuteren?

Verticuteren kun je met de hand doen, maar dat is een tijdrovende klus en erg arbeidsintensief! Daarom kun je beter gebruik maken van een verticuteer hark of een verticuteermachine. Als je een verticuteermachine gebruikt, wordt al het zware werk uit handen genomen en krijg je een mooi en egaal resultaat.

Welke verticuteermachine het beste is, is afhankelijke van de grootte van het gazon. Benzine verticuteermachines zijn geschikt voor grote gazons en professioneel gebruik.

De voordelen van een gemotoriseerde verticuteermachine:

  • Tijdbesparing: met een gemotoriseerde verticuteermachine ben je zo klaar met de klus!
  • Gelijkmatige diepte: doordat je de messen nauwkeurig kunt instellen, wordt het gazon gelijkmatig en voorzichtig geverticuteerd.
  • Grote reikwijdte: je kunt een groot gazonoppervlak makkelijk in één beurt verticuteren.

Hoe werkt een verticuteermachine?

Een verticuteermachine heeft messen die het mos en de viltlaag losmaken. Die messen gaat tot een centimeter de grond in en snijden de wortels van de mossen door. Dit zorgt ervoor dat de mossen afsterven en ze er met een gewone hark uit het gras geharkt kunnen worden.

Hoe moet je verticuteren?

De voorbereiding

Strooi gazonkalk op het gazon om de zuurtegraad van de grond naar een optimaal niveau te brengen.

Is er veel mos in het gazon? Dan kan het helpen om enkele weken voor het verticuteren een anti-mos middel aan te brengen. Dan gaat het verticuteren een stuk makkelijker.

Voor het verticuteren

Maak het gras vochtig en maai het kort tot een hoogte van 2-3 centimeter. Zo kan het gezonde gras beter herstellen en laat het makkelijker los.

Verticuteren

Stel de werkdiepte van de messen in. De diepte van de messen is afhankelijk van de dikte van de viltlaag. Meestal is 5 millimeter genoeg voor de eerste fase.

Verticuteren doe je altijd in rechte banen. Je kunt in 1,2 of 3 richtingen verticuteren. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid mos in de tuin.

Bij de tweede fase kun je de messen eventueel instellen op 10 millimeter diepte.

Gebruik je een verticuteermachine zonder opvangbak? Verwijder dan het losgemaakte mos met een hark tussen de verschillende fases. Als je een verticuteermachine gebruikt met een opvangbak, maak deze dan leeg tussen de fases door.

Na het verticuteren

Als er veel mos groeide, kan het zijn dat het gazon er wat kaal uitziet na het verticuteren. Eventuele kale plekken kun je bijzaaien en/of bemesten. Zo ziet jouw gazon er binnen enkele weken weer mooi uit!

Kun je verticuteren bij nat weer?

Verticuteren kun je het beste niet doen bij nat weer. Waarom niet?

Spoorvorming

De kans is groot dat je beschadigingen veroorzaakt aan het gazon, doordat er een grotere kans is op spoorvorming door het gewicht van de verticuteermachine.

Losgemaakte mossen zijn moeilijker te verwijderen

Losgemaakte mossen zijn moeilijker te verwijderen, omdat het zwaarder is om te harken en de kans groot is dat er mos blijft plakken aan het gras.

Hogere kosten voor storten

Het gewicht van het afval zal groter zijn als het nat is. Als je het afval moet storten, zal dit zorgen voor hogere kosten.

De verticuteermachine en omgeving raken verontreinigd

De verticuteermachine wordt erg vies en de omgeving waarschijnlijk ook door opspattende motorspetters. Daarnaast kan het ook zorgen voor beschadigingen aan de machine.

Tuintechniek A7 voor advies en gereedschappen

Wil je graag aan de slag met verticuteren, maar twijfel je toch nog over de aanpak, de juiste gereedschappen of de noodzaak? Bij Tuintechniek A7 helpen we je graag met advies en gereedschappen. Kom langs in onze showroom in Zevenhuizen!

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws