De heggenscharen keuzehulp

Terug naar Nieuws

De heggenscharen keuzehulp

Heggenscharen: Soorten en Keuzehulp

Heggenscharen zijn er in vele soorten en maten. De variaties van deze nuttige tuingereedschappen kunnen in sommige gevallen overweldigend zijn. Daarom zullen we in dit artikel u informeren over de verschillende soorten heggenscharen, hun eigenschappen en hun toepassingen. Ook zullen we advies geven over welke heggenschaar geschikt is voor welk soort heg.

Aandrijving

Heggenscharen zijn verkrijgbaar met drie verschillende soorten aandrijvingen: accu, elektrisch en benzine. Elk type aandrijving heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen.

Accu Heggenschaar

Een groot voordeel van een accu heggenschaar is de bewegingsvrijheid. Er zijn geen hinderlijke kabels of snoeren, en u hoeft geen brandstof in huis te hebben om de heggenschaar te gebruiken. Daarnaast is het een milieuvriendelijke optie. Het nadeel is dat de werkduur wordt beperkt door de levensduur van de accu. Bovendien hebben accu heggenscharen over het algemeen minder vermogen dan hun tegenhangers die op elektriciteit of benzine werken.

Elektrische Heggenschaar

Elektrische heggenscharen hebben een constante stroomtoevoer, waardoor ze nooit ‘op’ raken, en ze hebben vaak meer vermogen dan accu aangedreven heggenscharen. Ze zijn ook milieuvriendelijker dan benzine-aangedreven modellen. Het belangrijkste nadeel is de noodzaak van een nabijgelegen stroomaansluiting, en de aanwezigheid van een snoer kan het snoeien soms bemoeilijken. Hoewel ze krachtiger zijn dan accu aangedreven heggenscharen, zijn ze doorgaans niet zo krachtig als benzine-aangedreven modellen.

Benzine Heggenschaar

Benzine aangedreven heggenscharen zijn de krachtigste van allemaal. Ze kunnen gemakkelijk en snel door zelfs de dikste en stugste heggen zagen. Hierdoor zijn ze vooral geschikt voor gebruikers die veel vermogen nodig hebben tijdens het snoeien. De nadelen van deze heggenscharen zijn het brandstofverbruik en de uitstoot van uitlaatgassen, wat ze minder milieuvriendelijk maakt.

Zwaardlengte van de Heggenschaar

De zwaardlengte van een heggenschaar is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste model. Het heeft een aanzienlijke invloed op zowel de prestaties van de schaar als het type werk dat het kan uitvoeren.

Kleine Heggenscharen (zwaardlengte tot 40 cm)

Kleine heggenscharen, gedefinieerd als heggenscharen met een zwaardlengte tot 40 cm, zijn zeer gemakkelijk te hanteren en het meest comfortabel in gebruik. Dit komt omdat het lichte, compacte apparaten zijn. Ze zijn echter niet opgewassen tegen grote struiken en heggen met dikke takken.

Gemiddelde Heggenscharen (zwaardlengte van 40 tot 54 cm)

De gemiddelde heggenschaar is een veelzijdige keuze. Met een zwaardlengte die genoeg is voor veel verschillende taken, en toch nog steeds beheersbaar, is het de aanbevolen keuze voor de gemiddelde gebruiker. Deze heggenscharen kunnen ook kleinere heggen snoeien, maar zijn minder handig dan kleinere heggenscharen voor dat doel.

Grote Heggenscharen (zwaardlengte vanaf 54 cm)

Grote heggenscharen zijn bedoeld voor het zware werk. Ze kunnen moeiteloos door dikke takken en stugge struiken heen snoeien. Bovendien kunt u met een grote heggenschaar veel sneller werken als u een grote heg te snoeien heeft.

Soort Heg

Het type heg dat u wilt snoeien is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste heggenschaar.

Kleine Heggen en Struiken

Voor kleine heggen en struiken raden we een lichte, compacte heggenschaar aan met een zwaardlengte van minder dan 40 cm. Een accu-aangedreven model is meestal de beste keuze voor dit type werk, hoewel een elektrische heggenschaar een goed alternatief kan zijn als u geen accu wilt opladen.

Gemiddelde Heggen

Voor gemiddelde heggen hangt de meest geschikte aandrijving sterk af van persoonlijke voorkeur. Elk type aandrijving heeft modellen die geschikt zijn voor dit soort werk. Voor een draadloze ervaring kies je voor de accu heggenschaar. Wil je geen accu’s opladen of benzine bijvullen, dan is de elektrische heggenschaar de keuze. Voor het krachtigste apparaat ga je voor de benzine-aangedreven heggenschaar. De aanbevolen zwaardlengte is gemiddeld (40 tot 54 cm).

Grote Heggen en Struiken

Voor grote heggen en struiken raden we een heggenschaar aan met een groot zwaard (boven de 54 cm). Omdat grote heggen en struiken vaak dikkere takken hebben, is een benzine-aangedreven heggenschaar meestal de beste keuze. Deze heggenscharen hebben voldoende vermogen om door de dikste takken te snijden.

Zeer Hoge Heggen

Voor zeer hoge heggen bestaat er een apart type heggenscha ar: de telescopische heggenschaar, of heggenschaar op steel. Deze heggenscharen kunnen uitschuiven om zelfs de hoogste heggen te kunnen snoeien.

Heeft dit artikel je geholpen?

Als dit artikel je heeft geholpen, vergeet dan niet om het te delen! Kennis is er om te delen, en we hopen dat deze gids nuttig voor je is geweest bij het kiezen van de juiste heggenschaar voor jouw behoeften.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws