Zitmaaier kopen? Dit is de beste zitmaaier voor jou!

Terug naar Nieuws

Zitmaaier kopen? Dit is de beste zitmaaier voor jou!

Overweeg je een zitmaaier of andere grasmaaier aan te schaffen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Het aanbod zit- en andere grasmaaiers is enorm! Voor kleine en grote percelen, verschillende aandrijvingen, meerdere functies en ga zo nog maar even door. Om jou op weg te helpen bij het vinden van de beste zitmaaier voor jou, hebben we dit blogartikel geschreven.

Wat is een zitmaaier?

Een zitmaaier is een kleine tuintractor met daaronder een maaidek. Dit maaidek is een behuizing waarin de messen zitten die het gras maaien. Het grote voordeel van deze maaier is het gemak en de snelheid waarmee het gras gemaaid wordt. Je kunt erop zitten en hebt geen gedoe met snoeren. Daarnaast kun je met een zitmaaier een groot oppervlak maaien.

Welke zitmaaiers zijn er?

Er zijn diverse soorten zitmaaiers die allemaal op een iets andere manier werken en daardoor geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

De conventionele zitmaaier
Bij de conventionele zitmaaier zit het maaidek aan de onderkant van de machine. Het is de meest eenvoudige variant en daarmee vaak ook de meest betaalbare optie. Deze maaiers zijn uit te voeren met een opvangbak, zodat het gras wordt opgevangen. Een conventionele zitmaaier met een zij- of achteruitworp is ook mogelijk.

De frontmaaier
Bij de frontmaaier zit het maaidek aan de voorkant van de machine. Dit maakt een frontmaaier een stuk wendbaarder dan de conventionele zitmaaier. De frontmaaier is geschikt voor gazons met obstakels, zoals bomen, bloemperken en speeltoestellen. Met een frontmaaier kun je nauwkeuriger maaier. Ook is deze maaier te gebruiken als bijvoorbeeld een sneeuwschuiver of veegmachine.

De zero-turn zitmaaier
De zero-turn maaier is de meest wendbare zitmaaier die er is. Een zero-turn maaier kan zelfs om zijn eigen as heen draaien. Daarnaast is de zero-turn maaier speciaal ontworpen om gras te maaien op een hoge snelheid. De zero-turn maaier kan dit doen met een snelheid tot wel 12 km/u.

De hoog grasmaaier
De hoog grasmaaier heeft een maaidek dat speciaal is voor het maaien van hoog gras. Dit maakt deze zitmaaier perfect voor het maaien van plekken met hoog gras, zoals weilanden.

Soorten maaidek mogelijkheden

Naast de verschillende soorten maaiers, is er ook onderscheid te maken in de maaidek mogelijkheden.

Mulchen
Bij mulchen gaat het gras meerdere keren langs de messen in het maaidek. Hierdoor worden de grassprietjes in kleine stukjes geknipt. Deze kleine stukjes blijven liggen op het gazon om te fungeren als natuurlijke meststof. Dit zorgt voor een gezond en groen gazon.
De meeste frontmaaiers zijn standaard uitgerust met de mulchfunctie.

Meer weten over mulchen? Lees dan dit blogartikel!

Opvangen
Wil je geen gemaaid gras op het gazon achterlaten voor een extra strak gazon? Dan is een zitmaaier met opvangbak een geschikte optie. Het gemaaide gras wordt dan opgevangen in een opvangbak. Zo heb je geen grasresten op het gazon. Perfect voor als er op het gras wordt gespeeld en gelopen.

Zijuitworp
Voor het grasmaaien van grote oppervlakken is een grasmaaier met een zijuitworp handig. In plaats van dat het gras wordt opgevangen, wordt het gras aan de zijkant van de maaier weer ‘uitgespuugd’. Er zijn ook grasmaaiers met een achteruitworp. Machines met een achteruitworp is worden vaak ook voorzien van een opvangbak.

Soorten transmissies

Naast de soorten maaiers en verschillende maaidek mogelijkheden, zijn er ook diverse opties voor de bediening.

Hydrostaat of versnelling

Een handgeschakelde zitmaaier heeft een versnellingspook. Daarmee kan worden gekozen voor voor- en achteruit en vrij. Voor rechthoekige en vierkante tuinen is een handgeschakelde maaier vaak geen probleem. Het is een betaalbaardere optie, maar wel lastiger om mee te manoeuvreren door een tuin met veel obstakels.
Het alternatief voor een handgeschakelde maaier is de maaier met een hydrostatische transmissie. Hiermee kan de snelheid en de richting van de grasmaaier worden geregeld zonder dat er van versnelling gewisseld hoeft te worden. Hydrostatische transmissie is mogelijk als handbediening en voetbediening.

Soorten aandrijvingen

Naast de soorten maaiers, verschillen in maaidek mogelijkheden en soorten transmissies zijn er ook diverse opties voor de aandrijving.

Maaien op benzine
Een zitmaaier op benzine is geschikt voor het maaien van grote oppervlakken. Je bent niet afhankelijk van stroom en de machine heeft een hoog vermogen. Dit maakt het makkelijk om ongelijke oppervlakken en taai gras te maaien. Benzine grasmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten.

Elektrische zitmaaiers
Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische grasmaaiers. Het grote voordeel hiervan is dat deze beter zijn voor het milieu en dat ze stiller zijn dan maaimachines op benzine. De accu’s van maaimachines zijn zo ontwikkeld dat er op een volle accu tot een aantal uur gemaaid kan worden.

De voordelen van een zitmaaier

• Bespaar tijd door het grote bereik van de maaier;
• Geniet van gemak! Maai het gras zittend. Je hoeft alleen te sturen of hendels te bedienen;
• Door de krachtige motor van de maaier maakt het niet uit of het oppervlak ongelijk is of niet;
• Zitmaaiers kunnen worden voorzien van accessoires waardoor ze ook te gebruiken zijn als bijvoorbeeld sneeuwschuiver.

Voor wie is een zitmaaier ideaal?

Een zitmaaier is in principe voor iedereen ideaal, maar lang niet voor iedereen nodig. De aanschaf van een zitmaaier is een investering en waard voor het maaien van een oppervlak groter dan 250m2. Particulieren met een groot stuk grond met gras kunnen veel baat hebben bij deze maaier, evenals bijvoorbeeld lokale overheden en boeren met een stuk grond of bijvoorbeeld een golfbaan.

Welke zitmaaier is het beste?

Welke zitmaaier het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groot is het gazon, wat is de situatie in de tuin en wat zijn jouw wensen?
Als je dat inzichtelijk hebt, kunnen wij met je meedenken in de aanschaf van de juiste grasmaaier.
Bekijk online ons aanbod zitmaaiers van onder andere de merken Cub Cadet, MTD en Husqvarna.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws