Hoe kun je het beste accu gereedschap opbergen?

Terug naar Nieuws

Hoe kun je het beste accu gereedschap opbergen?

Accu gereedschap opbergen: de do’s en dont’s

Het correct opbergen van de accu van je accu gereedschap is essentieel voor het behouden van de levensduur en prestaties. Rondom het opslaan van accu’s bestaan er verschillende theorieën, maar wat werkt nu het beste? In deze blog duiken we in de wereld van accu-opslag, van de oude mythes tot de hedendaagse beste praktijken voor lithium-ionaccu’s. Leer hoe je je accu’s op de juiste manier opslaat, zodat ze altijd klaar zijn voor gebruik wanneer jij ze nodig hebt.

Volgeladen of 80%?

Er gaan veel verhalen de ronde over hoe je de accu van je accu gereedschap moet opbergen. De één zegt dat de accu volledig opgeladen moet zijn voordat je hem opbergt, terwijl de ander zweert bij gedeeltelijk laden tot 80 procent. Wat is nu het beste voor jouw accu gereedschap? 

In het verleden was het noodzakelijk om accu’s volledig op te laden voordat je ze voor langere tijd opborg. Dit was om de negatieve effecten van zelfontlading tegen te gaan, wat bij oudere accutypen kon leiden tot een significant verlies van capaciteit of zelfs tot onherstelbare schade. 

De opkomst van lithium-ion-accu’s heeft deze aanpak echter veranderd. Deze moderne accu’s, die nu standaard zijn in veel elektrisch gereedschap, hebben een veel lagere zelfontlading. Bovendien zijn ze vaak uitgerust met veiligheidsschakelingen die de accu automatisch in een veilige rusttoestand zetten bij te sterke ontlading, ter bescherming van de cellen.  

Het is dus niet meer nodig om je lithium-ion-accu volledig op te laden voor opslag. Sterker nog, het is beter om ze gedeeltelijk ontladen op te bergen. Zowel een te lage als een volledig geladen toestand kan de cellen onnodig belasten. Het optimale oplaadniveau voor langdurige opslag ligt rond de 80%. Dit niveau helpt om de levensduur van de accu te verlengen en voorkomt diepontlading die onherstelbare schade kan veroorzaken. 

Veel acculaders hebben een indicator die aangeeft wanneer de accu 80% geladen is. Mocht je je elektrisch gereedschap voor een langere periode niet gebruiken, zorg er dan voor dat je de accu minstens eens per half jaar gedeeltelijk oplaadt, om de kwaliteit en prestaties te behouden.  

Waarom 80% opslag ideaal is: 

  • Vermindert het risico op schade door diepontlading. 
  • Beschermt tegen onnodige belasting van de cellen. 
  • Verlengt de levensduur van de accu. 
  • Minimaliseert zelfontlading en behoudt de accukwaliteit. 
  • Voorkomt onomkeerbare schade door de ingebouwde veiligheidsschakelingen. 

Zelfontlading en het geheugeneffect van accu’s

Zelfontlading is het natuurlijke fenomeen waarbij een accu geleidelijk een deel van zijn opgeslagen lading verliest, zelfs als hij niet wordt gebruikt of aangesloten is op een apparaat. Dit gebeurt bij alle soorten oplaadbare accu’s, maar de snelheid van zelfontlading varieert afhankelijk van het type accu en de opslagomstandigheden.  

Oudere type accu’s zoals nikkel-cadmiumaccu’s (NiCd) hebben last van een hoge zelfontlading. Als ze niet regelmatig worden gebruikt, kunnen ze zichzelf volledig ontladen, waardoor de laadstatus onder de kritieke ontlaadsluitspanning daalt. Dit kan resulteren in onherstelbare schade, waarbij de accu niet meer opgeladen kan worden. 

Moderne lithium-ionaccu’s hebben een veel lagere zelfontladingssnelheid. Dit betekent dat ze hun lading over een langere periode kunnen vasthouden wanneer ze niet worden gebruikt, waardoor ze betrouwbaarder zijn voor langdurige opslag. Desondanks is het ook bij lithium-ionaccu’s aan te raden ze niet volledig opgeladen of volledig ontladen op te slaan om hun levensduur te optimaliseren. 

Het geheugeneffect 

Het geheugeneffect is een fenomeen dat vooral bekend is bij oudere typen accu’s, zoals nikkel-cadmium (NiCd) accu’s. Dit effect treedt op wanneer de accu herhaaldelijk wordt opgeladen voordat deze volledig is ontladen, waardoor de accu de kleinere capaciteit ‘onthoudt’. Gevolg? De accu lijkt zijn volledige capaciteit te verliezen, waardoor de gebruiksduur afneemt en je vaker moet opladen. In extreme gevallen kan dit leiden tot het voortijdig onbruikbaar worden van de accu. 

Bij moderne lithium-ionaccu’s is het geheugeneffect echter niet meer een relevant probleem. Deze accu’s kunnen op elk moment worden opgeladen, ongeacht hun huidige laadniveau, zonder verlies van capaciteit of prestaties. Dit maakt lithium-ionaccu’s veelzijdiger en onderhoudsvriendelijker, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het volledig ontladen van de accu voordat je deze weer oplaadt.  

Warm of koel?

Het correct opbergen van de accu van je accu gereedschap is cruciaal voor het behouden van zijn levensduur en prestaties. Zowel hoge temperaturen als extreme kou kunnen schadelijk zijn voor de accu. Hoge temperaturen kunnen de chemische processen in de accu versnellen, wat leidt tot snellere veroudering en slijtage. Aan de andere kant, bij lage temperaturen, vooral onder het vriespunt, worden de chemische processen trager en kan de accu zelfs bevriezen, wat hem onbruikbaar maakt. 

De ideale opslagplaats voor je accugereedschap en de bijbehorende accu’s is daarom een ruimte met een gematigde temperatuur. Een kelder of garage is vaak een goede keuze, zolang deze ruimtes niet aan extreme temperaturen worden blootgesteld. Zorg ervoor dat de accu’s in een droge, vorstvrije omgeving worden bewaard om optimale prestaties en een langere levensduur te garanderen. Vermijd plaatsen waar de temperatuur te veel fluctueert of waar de accu’s blootgesteld kunnen worden aan direct zonlicht of vocht, aangezien dit ook de prestaties en levensduur van de accu negatief kan beïnvloeden. 

Jouw accu gereedschap koop je bij Tuintechniek Winsum

Om ervoor te zorgen dat je accu gereedschap lang meegaat, bewaar je jouw accu gereedschap altijd in een droge ruimte met een gematigde temperatuur, waar ze beschermd zijn tegen extreme hitte of kou. Met een batterijpercentage van 80 procent verleng je de levensduur en is jouw accu gereedschap altijd klaar voor gebruik.  

Bij Tuintechniek Winsum vind je een uitgebreid assortiment aan accu gereedschap van topkwaliteit. Ons deskundige team staat klaar om je te adviseren over de beste keuzes voor jou en te voorzien van de beste onderhoud tips. Of je nu een professional bent of een enthousiaste doe-het-zelver, bij Tuintechniek Winsum vind je de gereedschappen die je nodig hebt om elke klus met vertrouwen aan te pakken.  

 

Veelgestelde vragen

Als een accu nat wordt, kan dit schadelijk zijn. Water kan kortsluiting veroorzaken en interne componenten beschadigen, wat de werking en veiligheid van de accu beïnvloedt. Het is belangrijk om accu’s droog en beschermd tegen vocht te houden. 

Moderne lithium-ion-accus zijn voorzien van een ingebouwd accu-managementsysteem die oververhitting voorkomen. Zodra een lithium accu volledig opgeladen is, wordt het laadproces beëindigd en wordt het stroomcircuit onderbroken.  

Het beste moment om een accu opnieuw op te laden is wanneer de capaciteit merkbaar afneemt, maar voordat deze volledig leeg is. Moderne lithium-ionaccu’s hebben geen last van het geheugeneffect, dus je kunt ze op elk moment opladen zonder de levensduur nadelig te beïnvloeden. Regelmatig volledig ontladen is niet aan te raden, omdat dit de accu kan beschadigen.

De levensduur van een accu voor accugereedschap hangt af van meerdere factoren, zoals het type accu, de kwaliteit, het gebruikspatroon en het onderhoud. Gemiddeld kan een lithium-ionaccu, die vaak in accugereedschap wordt gebruikt, ongeveer 3 tot 5 jaar of 500 tot 1000 laadcycli meegaan. Regelmatig en correct onderhoud, zoals het vermijden van volledige ontlading en overladen, kan helpen de levensduur te maximaliseren. 

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws