Groene aanslag verwijderen én voorkomen

Terug naar Nieuws

Groene aanslag verwijderen én voorkomen

Groene aanslag kan een probleem zijn omdat het niet alleen oppervlakken zoals tegels en schuttingen onaantrekkelijk maakt, maar ook glad kan worden en daarmee het risico op uitglijden vergroot. Gelukkig zijn er verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen én te voorkomen. We vertellen je er alles over in deze blog.

Over het ontstaan van groene aanslag

Om te begrijpen hoe je groene aanslag kunt voorkomen en verwijderen, is het belangrijk om te begrijpen hoe het ontstaat. Groene aanslag is een mix van algen, mossen en andere micro-organismen die groeien op vochtige, schaduwrijke oppervlakken. Het kan ontstaan op oppervlakken zoals tegels, beton, hout en dakpannen, maar ook op tuinmeubelen en andere buitenobjecten. Vooral in de herfst- en wintermaanden zal je de groene aanslag zien toenemen in je tuin. 

Groene aanslag kan zich snel verspreiden als het niet wordt behandeld. Dit kan gebeuren als er organisch materiaal zoals bladeren of vuil op het oppervlak achterblijft, dat als voedingsbodem dient voor de micro-organismen. Daarom is het regelmatig schoonmaken en onderhouden van buitenoppervlakken zo belangrijk.

Groene aanslag verwijderen

Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. De één arbeidsintensiever dan de ander en ook niet alle manieren zijn even milieuvriendelijk. Er is zelfs een zeer populaire methode die eigenlijk verboden is. We lichten de vijf meest gebruikte methodes voor je uit.

1. Hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger spuit je de groene aanslag van het oppervlak af. Dit is een krachtige manier om snel van de aanslag af te komen, maar let op dat je niet te dicht op het oppervlak spuit en het beschadigt. Gebruik maximaal 60 tot 70 bar aan druk om beschadiging aan het oppervlak te voorkomen.

 

2. Azijn

Azijn is populaire methode om groene aanslag te verwijderen. Maar wist je dat dit eigenlijk verboden is? Azijn tast niet alleen planten en dieren aan, ook de bodem en het grondwater raken verontreinigd. Gebruik dus zeker geen azijn bij het verwijderen van groene aanslag.

3. Biotex

Iets minder bekend dan azijn, maar ook het wasmiddel Biotex wordt veel gebruikt om groene aanslag te verwijderen. Net als voor azijn geldt dat Biotex niet goed voor het milieu is. Naast dat het de bodem aantast, maakt Biotex tegels en met name hout enorm glad. Het is dus ook nog eens voor jezelf gevaarlijk om groene aanslag te verwijderen met Biotex.

4. Groene aanslag verwijderaar

Ben je op zoek naar een veilige, milieuvriendelijke manier om groene aanslag te verwijderen. Dan kom je al snel uit bij speciale groene aanslag verwijderaar. Er zijn veel verschillende middelen op de markt met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Lees dus altijd goed de gebruiksaanwijzing en let op dat je het oppervlak niet beschadigt.

5. Groene zeep:

Een andere veilige, milieuvriendelijke en goedkope oplossing voor het verwijderen van groene aanslag is groene zeep. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en daarmee niet schadelijk voor het milieu. Meng het met warm water, breng het aan op het oppervlak en schrobben maar.

Groene aanslag voorkomen

Omdat voorkomen altijd beter dan genezen is, hier enkele tips om groene aanslag te voorkomen:

  • Houd het oppervlak schoon en droog: Door het oppervlak schoon te houden en regelmatig te vegen of te spuiten, voorkom je dat vuil zich ophoopt en groene aanslag ontstaat.

  • Snoei bomen en struiken: Als er veel bomen en struiken in de buurt staan, kan het helpen om ze regelmatig te snoeien om te voorkomen dat er te veel schaduw is en vocht wordt vastgehouden.

  • Behandel het oppervlak met een anti-algenmiddel: Er zijn anti-algenmiddelen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat groene aanslag opnieuw ontstaat.

  • Gebruik een speciale coating: Er zijn speciale coatings beschikbaar die kunnen worden aangebracht om te voorkomen dat groene aanslag zich hecht aan het oppervlak

Veelgestelde vragen

Met een hoge drukspuit hoef je vaak niet te schrobben, tenzij je echt last hebt van hardnekkige aanslag. Een andere manier is door een anti-alg en -mos reiniger te gebruiken. Deze middelen zijn meestal verdund en kunnen eenvoudig worden aangebracht op het oppervlak met behulp van een gieter of spuitbus. Laat het middel vervolgens enige tijd inwerken (afhankelijk van de instructies op de verpakking) en spoel het daarna af met water. Op deze manier kan groene aanslag worden verwijderd zonder de noodzaak om te schrobben.

Om groene aanslag van een schutting te verwijderen moet je voorzichtig te werk gaan. Hout is een poreus oppervlak en kan makkelijk beschadigen als je het te ruw probeert te reinigen. Gebruik een zachte borstel met warm water om losse aanslag te verwijderen. Heb je last van hardnekkige groene aanslag? Dan kun je een hogedrukreiniger overwegen, eventueel in combinatie met een speciale reiniger voor houten oppervlakten.

Het is mogelijk om met (strooi)zout en wat lauw water groene aanslag te verwijderen. Toch raden wij dit af, omdat een hoge concentratie zout niet alleen schadelijk is voor de bodem. Het tast ook nog eens je tegels aan, omdat het zout zich door de coating vreet en daarmee je tegels kapot maakt.

Ja, er zijn verschillende milieuvriendelijke alternatieven om groene aanslag te verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een hogedrukreiniger met alleen water, of een biologisch afbreekbare reiniger. Groene zeep is bijvoorbeeld zo’n biologisch afbreekbare reiniger, meng het met wat lauw water en schrobben maar. Veilig voor mens, dier en milieu!

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws