Hakselaar kopen? Info, advies en tips over hakselaars

Terug naar Nieuws

Hakselaar kopen? Info, advies en tips over hakselaars

Bij het kopen van een hakselaar zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Welke dat zijn vertellen wij in dit artikel, zodat u na het lezen alles weet om de juiste keuze te maken.

Aandrijving

U kunt het beste eerst kiezen welke aandrijving u wil voor uw hakselaar. Er zijn namelijk elektrische hakselaars en hakselaars op benzine. De elektrische hakselaar is de meest gangbare variant. U steekt hem in het stopcontact en de machine is klaar voor gebruik. Ook hoeft u met een elektrische hakselaar nooit benzine in huis te houden.
Voor mensen die van plan zijn om de hakselaar zeer intensief te gebruiken is de benzine hakselaar een goede keuze omdat deze meer vermogen levert.

Versnippersysteem

Walssysteem

Hakselaars met een walssysteem zijn uitgerust met een wals waar messen aan bevestigd zijn. De takken worden hierdoor platgewalst en versnippert.

Snijsysteem

Bij hakselaars met een snijsysteem worden de takken versnippert door 1 tot 3 ronddraaiende messen. Ook zijn er snijhakselaars met een ingebouwde wals. De wals rolt over de takken heen om te helpen ze kapot te maken.

Spiraalsysteem

Bij hakselaars met een spiraalsysteem worden de takken versnipperd door een spiraalvormig mes.

Capaciteit

De capaciteit van de hakselaar is een zeer belangrijke eigenschap om rekening mee te houden tijdens het aanschaffen van een hakselaar. Als u namelijk van te voren weet dat u alleen dunnen takjes (tot 4 cm) wilt versnipperen, dan kunt u kiezen voor een kleine, compacte hakselaar. Maar let op! Stop geen takken in de hakselaar die boven zijn maximale capaciteit zitten. De hakselaar zal namelijk vastlopen omdat hij de takken niet kan verwerken. Ook loopt u het risico dat u uw machine stuk maakt.
Voor zeer intensief gebruik raden wij aan om een wat sterkere machine te nemen. Als een hakselaar zeer intensief gebruikt wordt is het namelijk prettig als alle takken moeiteloos in de hakselaar verdwijnen. Voor hele dikke takken zijn er ook hakselaars, die kunnen takken aan tot 120 mm.

Mobiliteit

De meest gangbare hakselaar zijn mobile hakselaars. Deze staan op wielen zodat u de hakselaar makkelijk kunt verplaatsen en mee kunt nemen. Er zijn ook hakselaars op een vast onderstel, dit zijn vaak zeer grote en zware machines die voor de meeste consumenten minder geschikt zijn. Ook zijn er zware hakselaars met een trekhaak aansluiting. Hierdoor kunt u zelfs een grote, zware machine makkelijk verplaatsen.

Geluid/lawaai

Over het algemeen maken hakselaars heel veel lawaai. Als u verwacht dat dit hinderlijk is of geluidsoverlast veroorzaakt kunt u ook kiezen voor een fluisterhakselaar. Dit zijn hakselaars die relatief stil zijn en een geluidsniveau van rond de 90 decibel produceren.

➤ Shop fluisterhakselaar

Tips

  • Versnipper meteen na het kappen of snoeien, de takken zijn dan zachter dan droog hout en laten zich makkelijker versnipperen.
  • Stop geen dikkere takken in de hakselaar dan aanbevolen voor uw machine. Zo loopt de machine niet vast en maakt u hem niet stuk.

Weet u voldoende?

➤ Hakselaar huren
➤ Bekijk ons aanbod van hakselaars

Heeft dit artikel u geholpen?

Vergeet dan niet om het te delen!

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws