Informatie en advies over kloofmachines

Terug naar Nieuws

Informatie en advies over kloofmachines

Voordelen van een kloofmachine

✓ Ergonomisch, dus beter voor uw lichaam ✓ Zeer eenvoudig ✓ Veilig bij correct gebruik ✓ Droog en nat hout kloven ✓ Snel

Wat is een kloofmachine?

Een kloofmachine is een machine die bekend staat onder een aantal namen, zoals houtklover, houtkliever, houtkloofmachine en kliefmachine. Een kloofmachine is gemaakt om grote houtblokken te kloven in kleiner bruikbaar brandhout. Deze machines zijn enorm krachtige apparaten, waarbij het gewenste einderesultaat wordt gemeten in het aantal ton drukkracht. Hoe meer drukkracht des te meer vermogen de machine heeft. Hierdoor kan de machine grotere, zwaardere en hardere blokken hout kloven.

Houtklover met Aftakas

Er zijn kloofmachines met een aftakas. Hiermee kunt u de kloofmachine aandrijven met een tractor. Zo bent u niet meer afhankelijk van netstroom tijdens het werken met uw machine.

Staande of liggende klover

Staande kloofmachines zijn hele handige machines die relatief weinig ruimte in beslag nemen. Bij een staande kloofmachine blijft het hout vaak in de machine liggen. Liggende kloofmachines zijn grotere kloofmachines gemaakt voor intensief gebruik. Het voordeel van een liggende kloofmachine is dat het hout er automatisch af valt zodra het gekloofd is. Hierdoor kunt u sneller grote hoeveelheden hout kloven.

Aandrijvingen voor kloofmachines

Naast het kiezen tussen staande of liggende machine, zult u bij de aanschaf van een kloofmachine ook een aandrijving moeten kiezen. Er zijn drie soorten kloofmachines op de markt. Namelijk de elektrische, benzine en handmatige kloofmachine. De handmatige kloofmachine raden wij alleen aan als u van plan bent slechts kleine hoeveelheden hout te kloven. Handmatige kloofmachines zijn namelijk erg makkelijk ten opzichte van met een kloofbijl hout kloven, maar werken niet zo efficiënt en gemakkelijk als een met motor aangedreven kloofmachine.

Elektrische kloofmachines zijn geschikt voor serieuzer werk in grotere aantallen. Er zijn elektrische kloofmachines op de markt waar ook professionals mee uit de voeten kunnen. Voor echte professionals met grote hoeveelheden hardhout raden wij altijd een benzine kloofmachine aan. De prestaties van benzinemotoren zijn namelijk nog altijd het meest indrukwekkend.

Kloofkracht

De kloofkracht van een kloofmachine is heel belangrijk bij het uitkiezen van een geschikte machine. Hoeveel kloofkracht u nodig heeft, hangt af van de hardheid en het formaat van het hout dat u er mee wilt kloven. Een relatief zwakkere kloofmachine is namelijk niet geschikt om dikke boomstammen van een harde houtsoort te kloven. De kloofkracht van kloofmachines wordt uitgedrukt in tonnen. Dit geeft weer hoeveel druk de kloofmachine maximaal uit kan oefenen op het hout.

De kloofkracht van kloofmachines lopen uiteen van zo’n 5 tot 25 ton. Voor de meeste consumenten zal 5 ton voldoende zijn om wat mooie blokken brandhout mee te maken. Maar zodra u er grote hardhouten stammen mee wilt kloven bent u beter af met een wat zwaardere machine. Kloofmachines met een kloofkracht van 25 ton worden gemaakt voor professionals. Ook maakt het met een kloofkracht van 25 ton minder uit of het hout nat is of niet.

Wig of kruis

Of u kiest voor een wig of kruis bepaalt in hoeveel stukken de kloofmachine de boomstammen klooft. Ze zijn beiden gemaakt van zeer sterk staal omdat er heel veel kracht op komt te staan. Een wig is het simpelste, deze kloof het hout in 2 stukken. Een kruis klooft het hout in 4 stukken. Let hierbij wel op dat in de praktijk de simpele wig het kloven meestal langer volhoudt.

Wat is het nut van houtkloven?

Het is belangrijk om hout te kloven zodat het sneller droogt. Korte stukken haardhout drogen een stuk sneller dan grote houtblokken. Droog brandhout zorgt voor een betere verbranding waardoor er meer warmte vrijkomt. Naast de verbeterde efficiëntie van het branden, is het kloven van hout nuttig om de stukken hout passend te maken voor uw situatie. Het is aan te raden om zo snel mogelijk na het snoeien of zagen van een boom het hout te kloven. Op dat moment is het hout nog vers en zacht vanbinnen. Hoe langer de tijd tussen het snoeien/zagen en het kloven van het hout, hoe taaier het hout van binnen zal worden, waardoor het kloven moeizamer gaat.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws