Wat is mulchen? De voor- en nadelen

Terug naar Nieuws

Wat is mulchen? De voor- en nadelen

Er bestaan allerlei verschillende soorten grasmaaiers. Een van de onderdelen die per grasmaaier kunnen verschillen is de uitworp. De ene grasmaaier heeft een zij- of achteruitworp, opvangbak of een mulchfunctie. Wat is een mulchfulctie? Wat zijn de voordelen en grasmaaiers met mulchfunctie vind je hier!

Wat is mulch?

‘Mulch’ is organisch materiaal waarmee je de bodem kunt bedekken. Dit organische materiaal kan gras zijn, maar ook stro, houtsnippers of bijvoorbeeld compost. Een mulchlaag heeft een aantal voordelen: Het voorkomt dat onkruid een kans krijgt; Het zorgt voor een betere bodemstructuur; Het zorgt ervoor dat voeding, lucht en vocht beter kunnen binnendringen; Het beschermt de bodem tegen kou en warmte. In de herfst kunnen plantenresten en bladeren zorgen voor een mulchlaag. In de zomer kan gemaaid gras zorgen voor een mulchlaag. Speciaal daarvoor zijn er grasmaaiers met mulchfunctie.

Wat is de mulching functie?

De mulching functie van de grasmaaier zorgt ervoor dat gemaaid gras mulch wordt. In de grasmaaier zit een mulchplug. Deze sluit de opvangtunnel af. Hierdoor blijven de grassprieten rondcirculeren in het maaidek. Hierin zit een speciaal maaimes die de grassprieten versnipperd. De grassnippers worden vervolgens teruggeworpen op het gazon.

Wat zijn de voor- en nadelen van een grasmaaier met mulchfunctie?

Naast dat mulchen goed is voor de kwaliteit van de bodem en het gazon, heeft het meer voordelen: Je hebt minder tuinafval, omdat je gemaaid gras niet weggooit; Het bespaart tijd, omdat je geen gemaaid gras op hoeft te ruimen; Organische meststoffen zijn beter voor het milieu dan niet-organische meststoffen. Naast dat de mulchfunctie een aantal grote voordelen heeft, heeft de functie ook nadelen: Voor de beste resultaten zul je regelmatig moeten mulchen, 1 tot 3 keer per week; Omdat de grassnippers op het gras blijven liggen, ziet het er minder strak uit; Bij nat weer kan de mulchfunctie van de grasmaaier verstopt raken. Daarom wordt het afgeraden om met natweer te mulchen;

Grasmaaier met mulchfunctie of ‘gewone’ grasmaaier?

Een grasmaaier met mulchfunctie heeft veel voordelen en zorgt voor een gezonde bodem en mooi gazon. Maar de mulchmaaier heeft ook enkele nadelen. Als deze nadelen voor jou niet opwegen tegen de voordelen, kun je beter kiezen voor een grasmaaier met zij- of achteruitworp of met een opvangbak.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws