Zitmaaier kopen? Keuze genoeg, maar welke is voor mij geschikt?

Terug naar Nieuws

Zitmaaier kopen? Keuze genoeg, maar welke is voor mij geschikt?

Hoe vind ik de juiste zitmaaier?

Bij Tuintechniek A7 helpen we je met het vinden van het juiste tuingereedschap voor jouw tuin. Als je een kleine tuin hebt dan zul je al snel vooruit kunnen met één van onze grasmaaiers. Heb je echter een aanzienlijk tuinoppervlakte, dan is een zitmaaier de betere keuze. Wij hebben een breed assortiment aan zitmaaiers voor elk scenario. Toch is het nuttig om bekend te worden met enkele vaktermen. Zo weet jij waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe zitmaaier.

Wat is mijn maaiterrein?

Een zitmaaier is een interessante aanbesteding bij gazonoppervlaktes van meer dan 1000m2. Bij de aanschaf is het belangrijk om te weten wat je maaiterrein is. Sommige tuinen zijn bijna waterpas, rechtgetrokken gazons met weinig tot geen begroeiing. Als je echter een verwilderde tuin hebt met veel begroeiing, hobbels of ruwe oppervlaktes dan kan het verstandiger zijn om een zitmaaier aan te schaffen met wat meer vermogen.

Hoeveel vermogen heeft een zitmaaier nodig?

Zodra je te maken krijgt met ruw terrein wordt een zitmaaier met meer vermogen steeds noodzakelijker. De zitmaaiers van MTD en Cub Cadet hebben krachtige uitvoeringen vanaf 8kw. Ook een 4wielaandrijving kan belangrijk zijn bij het regelmatig onderhouden van een ruwe tuin. Bij het vermogen speelt de brandstof ook nog een rol. De meest voorkomende zitmaaiers zijn benzine zitmaaiers. Toch zijn er de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt met het vermogen van elektrische zitmaaiers. Daarom kunnen elektrische zitmaaiers steeds vaker hetzelfde vermogen leveren als benzine zitmaaiers.

Juiste aandrijving

Wat ook van belang is voor je maaiterrein is de aandrijving. Zitmaaiers kunnen net als auto’s worden ingedeeld onder handgeschakelde of automatische transmissies. Een Transmatic-transmissie stelt je in staat om de zitmaaier in een bepaalde snelheid vast te zetten. Sommige zitmaaiers zijn uitgerust met een eenvoudige automaat waarbij je de snelheid reguleert met een hendel of een voetpedaal. Dan is er nog de hydrostatische aandrijving waarbij je secuur kunt schakelen en de toerenaantallen kan regelen dankzij een aandrijfsysteem dat vloeistof onder druk gebruikt. Een hydrostatische zitmaaier is het meest geschikt voor tuinen met afwisselende ruwe oppervlaktes.

Grasmaaien met zitmaaiers

Zitmaaiers komen in verschillende maaibreedtes die bepaald worden door de grootte van het maaidek. De kleinste maaibreedtes zijn te vinden tussen de 54 en 92 centimeter. Vanaf daar loopt de breedte op tot meer dan 130 centimeter. Dat betekent dus meer dan een dubbel zo groot oppervlakte dat je in één lijn kunt bedekken. Maaiers zoals de Cub Cadet XZ7 L152 zijn uitgerust met een maaidek van wel 152 centimeter. Deze gigantische zitmaaiers zijn dan ook bestemd voor de allergrootste tuinen.

Waar komt het gras?

Afhankelijk van het type zitmaaier dat je aanschaft wordt er anders omgegaan met het gemaaide gras. Veel zitmaaiers hebben een eenvoudig zijuitworpsysteem. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid gemaaid gras verzameld en op een hoopje naast de grasmaaier uitgeworpen.

Sommige van deze grasmaaiers maken gebruik van een mulchsysteem. Een mulchmaaier dekt de grond toe nadat de zitmaaier eroverheen is gegaan. Een mulchsysteem is veruit de meest handige en ecologische oplossing omdat je geen bak hoeft te legen en de grond direct wordt bedekt met een nieuw laagje gras. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een zitmaaier met opvangbak aan te schaffen. Deze zitmaaiers vangen het gras op in een grote opvangbak die na verloop van tijd geleegd moet worden.

Praktisch gebruik en onderhoud

Een laatste onderdeel dat belangrijk is bij het aanschaffen van een zitmaaier is de gebruiksvriendelijkheid. Benzine zitmaaiers kunnen bijvoorbeeld erg luid zijn waardoor je soms geluiddoppen nodig hebt. Als je op zoek bent naar een geluidsarmere zitmaaier dan is het misschien beter om een elektrische zitmaaier aan te schaffen. Het zijn daarnaast relatief grote, zware machines waar je voldoende opslagruimte voor moet hebben. Denk daarbij aan een ruime schuur en het benodigde gereedschap voor het onderhoud. Ook dit onderhoud is een factor die meespeelt bij je aankoop. Tuintechniek A7 kan je hierbij helpen door defecte motoronderdelen te leveren of door je zitmaaier in zijn totaliteit te repareren.

Deel dit bericht

Terug naar Nieuws